untitled-6.jpg
2007 - gouden zandkorrel

Ook dit jaar kon u weer meedingen naar de Gouden Zandkorrel! Wij vroegen van u een gedicht rondom het thema In Vogelvlucht.

Deze keer hadden wij drie categorien: volwassenen en kinderen voortgezet onderwijs en die van groepen 7 en 8 van de basisscholen. Diverse scholen in Noordwijk hebben gedichten ingezonden. Deze gedichten exposeerden wij tijdens de Week van de Zee in de grote tent van de stichting bij het Vuurtorenplein. In totaal hebben we zo'n 200 gedichten ontvangen. Een geweldig resultaat dus! Vijftien van deze gedichten zijn op strandstoelen gedrukt en waren de hele week te bewonderen.

De winnaars

Op vrijdag 18 mei, zijn de prijzen uitgereikt.

De gedichten van de genomineerden in de eerste twee categorieën zijn op strandstoelen gedrukt en deze mochten zij na afloop van de week van de zee meenemen naar huis. Een mooie blijvende herinnering dus, met veel dank aan René de Jager, die net als voorgaande jaren weer ware kunstwerken heeft afgeleverd!

Winnaar categorie volwassenen

In de categorie volwassenen heeft Jacqueline Roelofs-van der Linden gewonnen, met het gedicht Vogel vrij. Zij won naast de Gouden Zandkorrel ook nog de publieksprijs!
Uit het juryrapport: "Een gedicht waarin een boeiende spanning is opgebouwd tussen een strakke vorm en een speelse uitwerking van de inhoud. Het gedicht is geschreven vanuit het 'ik' perspectief. De ik vereenzelvigt zich met een meeuw en neemt de lezer mee op een vlucht langs speelse beelden, waarmee het plezier van vliegen en vrij zijn, aanstekelijk wordt verwoord.

Winnaar categorie voortgezet onderwijs

Bij de categorie leerlingen voortgezet onderwijs is Lissey Verweij met de eerste prijs, de Gouden Zandkorrel aan de haal gegaan en heeft Veerle Burmeister de publieksprijs gewonnen. Uit het juryrapport over het gedicht van Lissey: "Het mooiste gedicht in de jeugdcategorie, en naar het oordeel van de jury zelfs het mooiste gedicht in alle categorieën, is een trefzeker, verrassend en kleurrijk spel met de plaatjes die aan woorden vastzitten. Verwondering en plezier over dit spel wordt niet verwoord in de tekst, maar wordt wel opgewekt in de lezer. We zien in een zanbak een oude gestippelde jongen die in een oranje vogel vlucht en de rare zon schijnt regen. Ze heeft een tekst gemaakt waarnaar je met plezier blijft terugkeren."

Vijf winnaars categorie leerlingen groep 7 en 8 

De genomineerden in de categorie leerlingen groep 7 en 8 basisonderwijs hebben allen het gedicht op een vaandel gekregen, om op te hangen in de school. Vijf prijswinnaars dus!  De gedichten kunt u nog eens teruglezen via deze link.

Uit het juryrapport: Joep verruilt de vogels voor mensen en andersom. Zijn vondst "eskivogels" maakte de jury aan t lachen.

Het gedicht van Timo: "Uit de wereld van vandaag, en met de hoop voor morgen".

In Vogelvlucht van Nando: De voetbal en stuiterbal die op hun "vogelvlucht" heel Noordwijk zien. De leuke fantasie sprak ons erg aan.

Het gedicht van Rick: Een bijzonder gedicht (bezorgde de jury kipppenvel!)

Over het gedicht van Kim: Als een vogel vlieg je met Kim mee door haar gedicht.

Alle winnaars feliciteren we natuurlijk van harte! We hopen dat ook volgend jaar weer veel inzendingen komen, ook van de mededingers van dit jaar.

Genomineerden

Genomineerden gedichtenwedstrijd Week van de Zee 2007 in willekeurige volgorde!

Categorie volwassenen: 

Jan Huijsmans

Jacqueline Roelofs-van der Linden

Bastiaan Blok

Ingrid Dettmer

Chella Verloop 

Categorie leerlingen voortgezet onderwijs:(Northgo College) 

Lissey Verweij

Adib Amiri

Eva Klein

Veerle Burmeister

Joep Mesker 

Categorie leerlingen groepen 7 en 8 basisonderwijs: 

Joep Bom (Zeehonk)

Timo Goemaat (Zeehonk)

Nando Schalks (De Bronckhorst)

Rik van Leeuwen (De Bronckhorst)

Kim van der Meij (wakersduin)

 

De gedichten van deze categorie genomineerden

Jury

In de jury zaten dit jaar:

Voor de volwassenen: Bob Rigter, Nico den Raad en Ortrud Brandes.

Voor de kinderjury tekenden Mary Ouwersloot en Rita Caspers.